Луї Огюст Бланкі. Щодо червоного прапора, 1848


Ми вже не в 93-му!1 Ми в 1848 році! Триколірний прапор не є прапором Республіки; це — прапор Луї-Філіпа та монархії. Саме під проводом триколірного прапора відбувалися масові різанини на вулиці Транснонен2 у передмісті Вез і в Сент-Етьєні. Зо двадцять разів він був обагрений кров`ю робітників.

Нарід підіймав червоні кольори на барикадах 48-го, як і на червневих барикадах 1832, на квітневих 1834, як і в травні 1839 року. Вони освячені двічі: поразкою і перемогою. Віднині вони належать народові. Ще вчора вони уславлено майоріли на фасадах наших будівель. Сьогодні ж реакція ганебно обертає їх у багновище й наважується заплямовувати своїми наклепами.

Подейкують, що цей прапор скривавлено. Червоний він лише від крові мучеників, які зробили його стягом Республіки. Його падіння — це наруга над народом, осквернення його загиблих. Прапор муніципальної варти залишить їхні могили у тіні.

Реакція вже лютує. Вона впізнавана по її насиллю. Мужчини з роялістської фракції блукають вулицями, ображають громадян і погрожують їм, зриваючи червоні кольори з їхніх петлиць. Робітники, це ваш прапор приспадає! Слухайте ж уважно! Республіка не забариться за ним.


26 лютого, 1848




примітки від перекладача


24 лютого 1848 року, після восьмирічного ув'язнення, Бланкі повертається до Парижу (його довічне ув'язнення було скасовано внаслідок зречення Луї-Філіпа). У столиці він одразу стає головним речником позицій крайнього лівого революційного спектру. Вже через день Бланкі захищає червоний стяг, пов'язаний із традицією політичної боротьби, на противагу успадкованому Липневою монархією 1830-48 років триколору.

1 — йдеться про 1793-ий, зеніт Французької революції 1789-1799 років.

2 — жорстокі різанини у Парижі відбулися з 13 на 14 квітня, в період масових заворушень. Останні барикади навколо вулиці Транснонен були взяті штурмом, багато місцевих жителів вирізані з вражаючою жорстокістю, а деякі діти і люди похилого віку вбиті багнетами прямо в ліжках. Тоді загинуло сотні повстанців. Судові процеси проти тисяч інших тривали протягом наступних вісімнадцяти місяців.


переклав з французької Олексій Соляник


Популярні дописи з цього блогу

Позиції. Програма на рік, стислий варіант

Шарль Бодлер. Поради молодим літераторам, 1846

Шарль Бодлер. Як сплачувати борги, якщо ви геніальні, 1846